Waarom Costa Blanca Zuid ?

Spanje is groot en als je gaat zoeken naar een vakantie woning of een permanente woning waar ga je dan naar toe?

Wil je iets in het toeristische gedeelte van Spanje omdat je je woning ook wil verhuren of zoek je de rust om het haastige leven van Nederland te ontvluchten.

Natuurlijk is voor de meeste mensen het klimaat ook erg belangrijk dus is het de kunst om hier een mooie verdeling in te vinden.

Zelf ben ik geruime tijd op zoek geweest en het klimaat gaf de doorslag om in deze Costa verder op zoek te gaan.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor Costa Blanca Zuid  een mooie combinatie van nog authentieke dorpjes en markten en ook toeristische trekpleisters.

De Costa Blanca heeft een uniek micro klimaat welke te danken is aan de lange niet al te hoge bergketen in het achterland beginnend bij Murcia welke helemaal loopt tot Denia. Met een hoogte van 1.000-1.500 meter boven NAP zijn deze komvormige bergtoppen niet al te hoog, maar hoog genoeg om als een soort katalysator te werken voor de weersinvloeden van zowel de het binnenland als vanuit de zee.

Daarnaast heeft de Costa Blanca Zuid als groot voordeel het hoge jodiumgehalte in de lucht. Dit is mede ontstaan door de vele zoutmeren in dit gebied. Waardoor het een perfect klimaat voor mensen is met gezondheidsklachten. Het wordt door vele medische specialisten aangeraden als heilzaam leefgebied voor mensen met long- en huidproblemen maar ook reumatische klachten.

Met maar liefst 320 zonnige dagen per jaar was voor mij de keuze duidelijk.

Waar in omliggende Costa’s, ook in de Costa Blanca Noord veel rots- of kiezelstranden zijn heeft de Costa Blanca Zuid prachtige witte zandstranden. Vaak bekroond met een blauwe vlag. Wat houdt die blauw vlag op een strand nu in? Dit is een internationale onderscheiding van de “Foundation for Environmental Education” (FEE) voor stranden en jachthavens. Deze worden gegeven aan schone stranden, met toiletruimtes en voldoende afvalbakken en waarbij de kwaliteit goed is van het zeewater. Op veel van deze stranden vindt u gezellige Chiringuito’s (strandbarretjes) waar u een drankje en/of tapaatje kunt bestellen

Houdt u van lekker (uit)eten, dan bent u zeker op uw plek in de Costa Blanca Zuid. Een heel breed aanbod aan restaurants is er te vinden in de Costa Blanca Zuid. Of u nu houdt van typische Spaanse tapas-, visrestaurants of Spaanse “gewone dagmenuutjes” van  9,95 euro tot exclusief Spaans  het is er allemaal te vinden. Natuurlijk zijn er ook genoeg Italiaanse, Chinese, Japanse, Indiase, Mexicaanse, Engelse en zelfs Nederlandse en Belgische restaurants te vinden.

Ook heeft de Costa Blanca voor de sportievelingen onder ons een waar paradijs van prachtige Golfbanen, maar liefst 21 stuks.  Stuk voor stuk mooi verzorgde banen!

En tenslotte is deze Costa ook nog betaalbaar, natuurlijk zijn hier de prijzen ook hoger geworden maar zeker in vergelijking met Costa de Sol nog heel goed betaalbaar!

De prijzen voor een vakantiewoning in Spanje liggen lager dan wat je doorgaans betaalt in andere landen aan de Middellandse Zee, zoals Frankrijk en Italië. Dit is een gevolg van de Spaanse vastgoedcrisis, die het land teisterde tussen 2008 en 2013 en waardoor de prijzen met meer dan 42% kelderden. Intussen is de markt zich volop aan het herstellen en liggen de prijzen nog 25 tot 30% lager dan in andere landen.

Door die interessante prijzen worden er veel vastgoedtransacties genoteerd in Spanje. In 2018 waren het er bijna 517.000, het hoogste cijfer sinds 2007. Van al die transacties werd bijna 13% door buitenlandse kopers verricht. Dit is een stijging van 7,5% sinds 2017.

Het kopen van woning in Spanje is dus erg in trek. Daarbij valt de voorliefde op voor nieuwbouw. In 2018 was één op de drie gekochte vakantiewoningen in Spanje nieuwbouw. Dit kan verklaard worden door de hedendaagse trend waarin strak, modern de voorkeur heeft. 

Door de stijging van het aantal transacties stijgen ook de vastgoedprijzen. In 2018 lagen ze 8% hoger dan in 2017. Bijna alle vastgoedspecialisten verwachten steeds meer transacties en hogere prijzen. Vandaag is dus echt het moment om een woning in Spanje te kopen.

Dus samenvattend wil je bijna elke dag zon, wil je een kijkje nemen in de authentieke dorpjes maar ook naar toeristische trekpleisters overweeg toch eens om deze Costa te bezoeken. Uiteraard wil ik je hierbij heel graag helpen!

Bekijk hier het actuele woning aanbod of neem contact met mij op

Bekijk hier het actuele woning aanbod

Neem contact met mij op