Tapasroute in Benijofar (La Rueda de las Tapas)

Op mijn zoektocht naar leuke Spaanse uitstapje, gebruiken en eettentjes hebben we weer iets leuks gevonden.

Afgelopen weekend van vrijdag 30 september tm zondag 2 oktober was er een leuke Tapasroute in Benijofar.

Deze route werd voor de 12e x gehouden en er deden 20 verschillende zaken mee. Deze verschillende locaties hadden elke dag (dus 3 dagen lang) een ander tapasgerecht dus totaal 60 verschillende tapas om te proeven.

Alle restaurantjes lagen redelijk dicht bij elkaar maar voor degene die het te ver lopen vonden was er een treintje die de mensen op vertoon van hun deelname kaart naar de andere restaurants bracht.

Een superleuk en betaalbaar concept bij elke restaurant kon je een drankje en een tapas krijgen voor 2,50 euro.  

Bij elk restaurant krijg je een stempel en maak je kans op een prijs. Hoe meer stempels hoe hoger de te winnen prijs.

Tevens kan je aangeven welke tapas het lekkerste was en van welk restaurant. Het beste restaurant krijgt dan ook een prijs.  Wat ons opviel was dat de verschillen in hapjes en de drankjes best groot was. Bij de een krijg je een klein glaasje en bij de andere een hele fles en ook met de tapas was het verschil in grootte en in kwaliteit echt wel een verschil

Een superleuk concept en zeker voor herhaling vatbaar.

In vrijwel alle plaatsen is wel een jaarlijkse Tapas-Route .

En ben je geïnteresseerd hoe de de tapas ontstaan zijn, hier onder een stukje geschiedenis!

Wat is de oorsprong van Spaanse Tapas?

Over het ontstaan van de Spaanse tapas doen verschillende legendes de ronde, waaronder enkele die hun oorsprong vinden in Andalusië. Kom mee en ontdek 3 van de meeste beroemde verhalen over het ontstaan van de Spaanse Tapas!

Een van de legendes gaat over koning Alfons XIII die tijdens een bezoek aan Cádiz voor een drankje stopte bij Ventorrillo El Chato, een herberg tussen Cádiz en San Francisco die je vandaag de dag nog steeds kunt bezoeken.

De koning bestelde er een glas wijn en de kastelein schotelde hem een glas voor met daar bovenop een plakje ham. De beste waard rechtvaardigde deze tot dan toe vreemde geste door erbij te vermelden dat de ham een ‘tapa’ was, een afdekking om te voorkomen dat de wijn zou bederven door het zand dat door de sterke wind de herberg werd ingeblazen.

De koning vond het een prachtig idee en at de ham, dronk de wijn en vroeg wederom om op dezelfde manier geserveerd te worden. Zijn metgezellen volgden allen zijn voorbeeld en zodoende werd de Tapa in Cadiz geboren.

Een andere legende heeft wederom een koning in de hoofdrol, dit keer een zieke koning Alfons X ook wel bekend als Alfons de Wijze. Op enig moment dwong een ziekte hem tot enkele weken bedrust en zijn hofarts schreef hem voor om gedurende de dag meerdere keren een slok wijn te nuttigen. Vanuit wetenschappelijk oogpunt was dit ongetwijfeld de beste weg naar genezing. Om te voorkomen dat hij dagelijks dronken werd besloot de koning om bij ieder slokje wijn steeds een klein hapje te nemen. Op deze manier bedekte hij (in het Spaans: tapada) zijn dronken toestand. Verrassend genoeg sloeg deze behandeling aan en de koning herstelde voorspoedig. Hij besloot daarop een wet uit te vaardigen waarin alle kroegen in zijn koninkrijk werden verplicht een klein hapje te serveren bij elke glas wijn. Geen wonder dat men koning Alfons ook wel Alfons de Wijze noemt 🙂

Een ander verhaal leert ons dat boeren en bedienden aan het hof, voorafgaande aan de lunch en het diner, wijn en kleine hapjes gebruikten om op krachten te blijven. Bijkomend voordeel van deze stimulerende aperitiefjes was dat de hapjes de effecten van de alcohol afdekte. Een perfecte combinatie dus en een knap staaltje boerenslimheid.

Vanaf dat moment hebben de kleine aperitiefjes inmiddels duizenden en duizenden glazen wijn vergezeld en op die manier menig fles wijn gered van verzuring en menig boer gered van zekere dronkenschap.

Heb je inmiddels al honger gekregen?

Bekijk hier het actuele woning aanbod of neem contact met mij op

Bekijk hier het actuele woning aanbod

Neem contact met mij op