Taken van de makelaar, gestor/advocaat en de notaris!

Door onwetendheid over het koopproces in Spanje kan je nog wel eens bedrogen uitkomen. Dit komt omdat het koopproces heel anders verloopt.

De makelaar in Spanje heeft heel andere taken dan een makelaar in Nederland. Daarnaast heb je vaak ook een gestor of advocaat nodig terwijl dat in Nederland niet zo is. Ook de taken van de notaris zijn verschillend. De komende 2 blogs zal ik hier meer over vertellen.

Een makelaar in Spanje houdt zich alleen bezig met handel in onroerend goed. Hierbij kunnen ze bemiddelen in het koopproces en de aanbetaling regelen.

Als je je droomhuis hebt gevonden(bij bestaande bouw)teken je een reserveringscontract(paga y senal)zodat de makelaar het huis voor jou blokkeert. Dit is niet waterdicht een appartement of een huis kan door de verkoper bij meerdere makelaars aangeboden worden (dit is bijna altijd het geval
) Zorg er daarom voor dat je de aanbetaling (bij een kleine woning 3.000 euro en een grotere woning 6.000 euro) terecht komt op een geblokkeerde derdenrekening (cuenta deposito en garantia), dan weet je zeker dat je je geld terugkrijgt  mocht de verkoop om wat voor reden niet doorgaat.

Voor het sluiten van de daadwerkelijke koop, ondertekenen de koper en de verkoper een contrato privado de compraventa (te vergelijken met ons koopcontract). In dit contract wordt o.a. een aanbetaling van 10% geregeld.

Wat niet tot het takenpakket van de makelaar hoort is dat de makelaar vaak niks over de bouwkundige staat kan vertellen, er zijn veelal geen bouwtekeningen en weinig technische achtergrond.

Ook is het niet vanzelfsprekend dat de makelaar controleert of de woning wel legaal is, het kan dus zijn dat je een woning koopt waar je officieel niet in mag wonen.

Maar er kunnen ook schulden op rusten, deze schulden gaan dan na aankoop over op de koper.

Voor dit soort zaken hebben je dus echt een gestor of een advocaat nodig.

De taak van de gestor, advocaat en notaris zal ik in de volgende blog verder toelichten.

Gelukkig gaat er in Spanje ook meer veranderen en moeten makelaars zich ook laten registreren en een basisopleiding doen. Er is een nieuwe wetgeving waarbij de makelaars zich voor oktober 2023 moeten laten registreren.

Hierdoor zullen er wel minder makelaars actief blijven na oktober 2023 maar het blijft oppassen geblazen omdat wij toch een hele andere verwachting hebben van het aankoopproces.

Daarom wil ik jullie graag helpen bij het begeleiden van de aankoop en het verwijzen naar de juiste specialisten uit ons netwerk.

Meer weten? Bel, mail of app me gerust !

Bekijk hier het actuele woning aanbod of neem contact met mij op

Bekijk hier het actuele woning aanbod

Neem contact met mij op