Oud en Nieuw

Nu we in de laatste week van het jaar zitten en we oud en nieuw met oliebollen en appelbeignets vieren is het ook leuk om eens stil te staan hoe de Spanjaarden dit vieren.

Hierbij een aantal typische Spaanse tradities met Oud en Nieuw !

1. Rood ondergoed

Spaanse lingeriewinkels hangen deze tijd van het jaar vol met rood ondergoed. Niet zozeer bedoeld voor de romantiek, maar vooral belangrijk op oudejaarsavond. Wie met oud en nieuw een rood setje onder de kleren draagt, kan het volgende jaar namelijk rekenen op geluk, zo vertelt de traditie. Als je het echt serieus wilt aanpakken, dan moet je het rode ondergoed om twaalf uur ’s nachts uittrekken en verbranden.

Weetje: In Zuid-Amerikaanse landen als Ecuador en Colombia is het juist de bedoeling om op oudejaarsavond geel ondergoed te dragen. Hiermee zou je financiële voorspoed afdwingen.

2. 12 druiven

Om het nieuwe jaar te vieren eten Spanjaarden om middernacht twaalf druiven – één bij elke klokslag – wat voorspoed gedurende het volgende jaar moet brengen. De truc is om niet op de druiven te kauwen, anders blijf je met een mond vol druivenmoes zitten. Slik de kleine druiven zonder schil gewoon een voor een in hun geheel door. De uvas de la suerte (geluksdruiven) is een diepgewortelde Spaanse traditie, die stamt uit de vorige eeuw. Het druivenhappen is geen religieus ritueel, maar heeft een economische verklaring. In het jaar 1909 werden er zoveel druiven geoogst, dat men maar besloot ze als geluksvruchten te beschouwen en er tijdens de twaalf klokslagen van de jaarwisseling twaalf te eten.

3. Geld in je schoen

Economische voorspoed voor het nieuwe jaar afdwingen? Dan begin je het jaar met geld in je schoenen. Let op: dit geld moet je er dus voor middernacht in stoppen. Volgens sommigen kun je er ook voor kiezen om de druiven te eten met geld in je zak of je rechterhand te gebruiken.

4. Blokje om met je koffer

Wie in het nieuwe jaar veel op reis wil, moet om middernacht met zijn koffer een blokje om gaan. Bijgelovige zijn ervan overtuigd dat je dan meer kans maakt om mooie reizen te maken. Heel praktisch is deze traditie natuurlijk niet, zeker niet als je eerst nog druiven moet eten en je ondergoed moet verbranden.

5. Nieuwjaarswens

Natuurlijk wensen ook de Spanjaarden elkaar een gelukkig nieuwjaar. Ze eten eerst de druiven, proosten daarna met een goed glas cava en wensen vervolgens iedereen een goed nieuwjaar. Hoe? Met de woorden ‘feliz año’ of ‘feliz año nuevo’.

Sommige dingen zijn best vreemd voor ons he !

Aangezien ik met de jaarwisseling niet in Spanje ben maar me graag zo goed mogelijk wil aanpassen in onze nieuwe cultuur kan het zijn dat ze me hier in Hoogerheide zien lopen met mijn koffer, gekleed in rode lingerie, geld in mijn schoenen en lekker druiven eten ! Alles om je goed aan te passen he !

Voor jullie allemaal een heel gezond en gelukkig 2023 en dat al jullie dromen uit mogen komen, wellicht kan ik jullie daar nog een stukje bij helpen.

Tot volgend jaar Miranda    

Bekijk hier het actuele woning aanbod of neem contact met mij op

Bekijk hier het actuele woning aanbod

Neem contact met mij op