Feestdagen

Ander land, andere gebruiken en ook andere feestdagen.

Spanje kent een stuk meer nationale feestdagen dan onze eigen Nederland. De een die gaat emigreren naar Spanje vindt dat fijn, want wie wil nou geen extra vrije dagen? Maar de ander vindt het weer niks, want alles is dan dicht of bedrijven/kantoren hebben dan ingekorte openingstijden.

Spanje kent een stuk meer nationale feestdagen dan onze eigen Nederland. In 2024 staan er alweer 14 officiële feestdagen op de kalender in Spanje. Hiervan worden er 9 op nationaal niveau, dus in het hele land gevierd. De overige 5 feestdagen worden op lokaal niveau bepaald. Dit betekent dat de autonome regio’s zelf kijken naar welke feestdagen zij willen vieren. Ook hebben deze autonome regio’s hun extra eigen feestdagen. Verder zijn er hierbij ook nog andere lokale feestdagen in Spanje.

Feestdagen kalender – Calendarios Laboreales

Ieder jaar brengt de Spaanse regering de Calendarios Laborales uit. Hierin staan de officiële feestdagen die in heel Spanje gevierd worden. Er zijn 9 dagen die op nationaal niveau gevierd worden. Dit betekent dat heel Spanje dan vrij is en alles gesloten is.

Zoals eerder aangegeven zijn er (autonome) regio’s, steden of dorpen die hun eigen feestdagen hebben. Deze lokale feestdagen worden daarom ook op lokaal niveau bepaald. Zo kan het dus voorkomen dat een regionale feestdag dat in Barcelona (ligt in een autonome regio) wordt gevierd bijvoorbeeld niet in ‘la comunidad Madrid’ wordt gevierd.

Lang weekend – Puentes

Veel van deze feestdagen vallen samen met de nationale feestdagen en dan worden er puentes gegeven. Dit betekent dat als er een feestdag op donderdag of dinsdag valt dat er dan een lang weekend vrij wordt gegeven. Op deze manier kunnen Spanjaarden dan genieten van een lang weekend.

De 9 niet verwisselbare feestdagen voor 2024 zijn: 

  • maandag 1 januari (Nieuwjaar / Año nuevo)
  • zaterdag 6 januari (Driekoningen / Epifanía del Señor)
  • vrijdag 29 maart (Goede Vrijdag / Viernes Santo)
  • woensdag 1 mei (Dag van de Arbeid / Día del Trabajo)
  • donderdag 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart / Asunción de la Virgen)
  • zaterdag 12 oktober (Día de Hispanidad / Fiesta Nacional de España)
  • vrijdag 1 november (Allerheiligen / Día de Todos los Santos)
  • vrijdag 6 december (Dag van de Spaanse Grondwet / Día de la
  • Constitución Española)
  • woensdag 25 december (Kerstdag / Día de Navidad)

Wat wel opmerkelijk is, is dat er geen 2e kerstdag is, andere dagen voor pasen zijn, en er geen 1e en 2e pinksterdag is.  Dit zijn de dagen dat het voor ons vreemd is dat dit niet of anders gevierd zal worden.  Maar daar en tegen zijn er weer extra andere dagen die de Spanjaarden vieren.

Kortom, genoeg feestdagen !

Bekijk hier het actuele woning aanbod of neem contact met mij op

Bekijk hier het actuele woning aanbod

Neem contact met mij op