Eten en drinken !

Zoals beloofd deze blog zal gaan over het eten en drinken in Spanje.

Wat ik persoonlijk zelf heerlijk vindt is de grote diversiteit van het eten aan de Costa Blanca Zuid.

Wil je een eenvoudig menuutje “Menu del Dia” met een voorgerecht, hoofdgerecht, een toetje en een consumptie. Dan is dit zeker goed te doen. De portie zijn wat kleiner als losse gerechten op de kaart maar aan het eind van het menuutje zit je echt vol.

Wisten jullie eigenlijk wel hoe het Menu del Dia tot stand is gekomen? Het verhaal doet de ronde dat het menú del día ontstond in 1965. Door een beslissing van Franco moest aan alle arbeiders een betaalbare en voedzame maaltijd aangeboden worden. Zo konden de Spaanse arbeiders dicht bij kun werk van een goede maaltijd genieten en moesten ze tijdens de middag niet naar huis gaan. Dit menu moest worden aangeboden tegen een prijs die ten minste 50% lager was dan wanneer de schotels individueel werden besteld. 

De prijzen van een menuutje zijn de laatste jaren ook wel omhoog gegaan maar denk dan aan een prijs tussen de 10 en de 12 euro.  Kunnen we ons niet voorstellen he!

Het menuutje komt veel voor bij kleine restaurants en is vaak van 14.00 tot 16.00 uur. Soms is er zelfs geen kaart maar hoe leuk is het dat er op het terras van het restaurant een grote BBQ staat waar later jou vlees of visjes opgebakken worden! Verser kan niet he?

Maar op een bijna paradijselijke plek, een unieke locatie een verassingslunch bestellen is natuurlijk ook top. Als je deze prijzen vergelijkt met Nederland zit je gemiddeld ongeveer op de prijzen van de Nederland met uitschieters naar boven en naar beneden uiteraard.

Afgelopen week heb ik op een prachtige locatie een menuutje gegeven voor € 9,90 per persoon. Een voorgerecht, een hoofdgerecht, een toetje, en een consumptie waren inbegrepen. En echt heel veel keuze in de gerechten hoor. Geen geld en dan ook nog op een mooie locatie!

Wat ook erg leuk is om te doen is tapas eten. Maar niet op de manier zoals we dat veelal in Nederland doen. Er zijn verschillende concepten die gebruikt worden in Spanje. Wat je veel ziet is dat de bediening met grote schalen met warme en koude tapas rond loopt ( je bestelt zelf dus niks) en dat als er wat lekkers voor je bij zit dan pak je dat. De stokjes, de schaaltjes en de bakjes blijven op tafel staan en als je gaat afrekenen kijken ze wat je hebt gegeten.

Je ziet dit ook maar dan dat je zelf telkens naar binnen moet gaan om te bestellen dat is minder gezellig omdat er telkens iemand van tafel is. Dus mijn voorkeur is de manier van volle schalen.

Na de eerste heftige corona periode hebben veel restaurantjes hun concept aangepast.

Minder menuutjes, ook bezorgen en alles is opnieuw geschilderd en ingericht. Voor vele een nieuwe start maar helaas hebben niet alle ondernemers het kunnen redden.

Niet te vergeten de live muziek in de avonden, die is ook vrijwel overal aanwezig.

De afgelopen week ben ik samen met mijn vader bijna alle dagen uiteten geweest. Hij was al 5 jaar niet meer in Spanje geweest dus wilde ik hem graag alle leuke plekken laten zien.

Boven aan zijn lijstje stond  lekkere kleine visjes eten (Boquerones Fritos)  heerlijk aan het strand bij La Marina eet je een groot bord Boquerones voor 13 euro, das goedkoop genieten!

Maar we hebben ook een lekkere kip(pollo)op de markt gehaald met verse paella, da’s ook smullen hoor.

We hebben veel mooie en leuke plekken gezien en overal heerlijk gegeten.

Ik zal jullie besparen waar we allemaal gegeten hebben maar hier even een aantal aanraders op een rijtje

http://www.alinguibodasyeventos.com

http://restaurantegoyos.es/home/es/

https://zeniaboulevard.es/restauracion  ( diverse restaurant in dit winkelcentrum)

https://fincarebate.es ( voor een ware beleving)

http://www.franksrestaurante.com ( voor de echte vleesliefhebber)

Dit zijn een aantal eetgelegenheden die allemaal heel verschillend zijn, de een authentiek Spaans, de ander heel toeristisch. Juist die combi spreekt veel mensen aan en natuurlijk hebben die hele kleine restaurantjes waar die lekkere menuutjes zijn geen website dus die kan ik er niet bij zetten.  Wil je toch weten waar die te vinden zijn stuur me dan even een mailtje, dan zal ik die adressen doorsturen.

Voor nu “Que Aproveche”!

Bekijk hier het actuele woning aanbod of neem contact met mij op

Bekijk hier het actuele woning aanbod

Neem contact met mij op